De fleste af os vil gerne bryste os af at være ansvarlige forbrugere, der bidrager til den grønne omstilling
Men – hånden på hjertet – hvor mange kender definitionerne på klima, økologi, biodiversitet og bæredygtighed? Og hvor mange forstår, hvad der skal til for at vende skuden og nå målene i Parisaftalen?
Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening, brænder for økologi og er dybt passioneret omkring de svar, økologien har på de kriser, vi står over for.
I Kleans podcast DET BRÆNDER JEG FOR fortæller hun, at hun havde en ven i sin studietid, der omtalte økologi som en modedille, der nok skulle gå over.
Det er ikke sket, tværtimod. Siden dengang er økologien kun vokset, og det er i sådan en grad, at danskerne kan bryste sig af at være verdensmestre i økologi.
Ifølge rapporten ”The World of Organic Agriculture” (2022) er markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 på ca. 13 %, hvilket er den største andel globalt.
Helle Borup Friberg er meget interesseret i økologiens rejse, og hun mener, det er en vigtig sag at kæmpe for, fordi kloden står over for forskellige kriser.
Find Det brænder jeg for her
“En række forskere har defineret noget, der hedder de ni planetære grænser. I dag er fire af de planetære grænser overskredet”
⸻ Helle Borup Friberg
De planetære grænser er et begreb, der dækker over, hvor meget mennesker kan påvirke de globale miljøprocesser, før det vil få fatale konsekvenser.
“Aftrykket for vores forbrug svarer til, at vi har fire jordkloder,” siger Helle Borup Friberg og peger på det populære, faretruende begreb Earth Overshoot Day, som er dagen, hvor jordens ressourcer er opbrugt.
I 2022 var Earth Overshoot Day allerede den 28. juli 2022. Det vil sige, at resten af året kører vi på et overforbrug af ressourcer, som er med til at gøre udfordringerne større.
“Der er mange perspektiver på bæredygtighed, og jeg tror, mennesker har svært ved at kapere hele den kompleksitet, det er at indgå i et økosystem. Vi tenderer til at zoome ind på nogle enkeltting,” siger Helle Borup Friberg.
En ansvarsfuld forbruger er måske ikke den, der kender definitionerne. Men den, der ved, at tingene hænger sammen. En, der ved, at en bølge skubber til den næste, men at vandets bevægelse er et resultat af vind, og at vinden er skabt af noget helt tredje.
Vi lever i et system. Ikke i siloer. På samme måde er det med de kriser, vi står over for. Tænk blot på diskussionen om opsætningen af vindmøller i naturfredede områder. Intentionerne er gode.
Men det er vigtigt at tænke holistisk.
Få besked når næste afsnit er klar
Giv os dine oplysninger, så vil du være en af de første der får besked, når næste afsnit af DET BRÆNDER JEG FOR er klar.
Du bliver ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, når du skriver dig op her.