Dette sætter vi fokus på i seneste afsnit af DET BRÆNDER JEG FOR, hvor vi har inviteret Camilla Erika Lerberg, CEO i Fairtrade Danmark, i studiet.

Fairtrade-mærket er en international mærkningsordning, der arbejder for at sikre bedre løn og ordentlige arbejdsforhold for verdens udsatte producenter.

”Fairtrade er jo verdens mest anerkendte mærke for social retfærdighed. Vi har jo i rigtig, rigtig mange år, helt tilbage til kolonitiden, haft en lidt dårlig vane med at udnytte råvareressourcer fra nogle af verdens mest udsatte og fattige lande. Det, synes jeg ikke, kan være rigtigt: at vi skal blive ved med det. Vi er i 2023. Vi er én verden. Vi er en global verden.” Fortæller Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade sørger for at organisere de lokale producenter og deres familier, hvor de små landbrug skal producere inden for en række standarder, så der bliver taget hensyn til både mennesker, miljø og klima. Når landbruget er Fairtrade-certificeret, får landmændene en belønning i form af højere pris på sine råvarer, når de sælges, da de bliver solgt på Fairtrade-vilkår.

På baggrund af inflation, energikrise og krig i Europa har den almindelige danske forbruger langt færre penge mellem hænderne. Det skaber enorme bevægelser i detailhandel og i danskernes indkøbspraksis. Men hvad skal der til for, at flere forbrugere køber Fairtrade?

Find Det brænder jeg for her

”Vi skal begynde at se på vores forbrug med andre øjne. Det er vigtigt, at vi begynder at bruge forbruget som katalysator for en mere bæredygtig omstilling. Vi kan forbruge os til en bedre verden, hvis vi gør det rigtigt”, siger Camilla Erika Lerberg.

Her sætter Camilla Erika Lerberg fokus på, hvordan du som virksomhed eller organisation også sender et signal til dine omgivelser omkring socialt ansvar, når du serverer produkter, som er mærket med Fairtrade.

”Jeg tror ikke, at der er nogen virksomheder i dag, der kan slippe afsted med ikke at have en social ansvarlighedspolitik eller profil i forhold til sine medarbejdere. Og især de yngre medarbejdere, der er det et stærkt pejlemærke, når der bliver valgt arbejdsplads. Og en ting er det, der bliver skrevet ned i alle mulige retningslinjer. Men noget andet er den synlighed, en Fairtrade-banan giver, når den ligger i en kurv i kantinen, for eksempel. Det er jo en meget konkret handling. Og det tror jeg, at rigtig mange er glade for.”

I nærmeste fremtid skal mange virksomheder rapportere på social ansvarlighed, hvor de står over for en stor opgave. Her italesætter Camilla Erika Lerberg, hvordan virksomheder kan bruge sit indkøb af Fairtrade i denne sammenhæng:

”Igennem vores standarder bidrager vi til opnåelse af en lang række verdensmål. Og selvom vi primært taler om ESG og alt muligt andet i dag, så er verdensmål jo stadig meget relevante. Og stadigvæk en forpligtelse for os. Og et godt sæt regler og målsætninger for, hvordan man gerne vil opføre sig som virksomhed.”

Udover at skabe forandring og sikre bedre arbejde og levevilkår for de fødevareproducenter, er Camilla Erika Lerberg også leder af afdelingen i Danmark. Det er en opgave, hvor der er fokus på det gode samarbejde, tillid og trivsel.

”Ligesom jeg er drevet af at skabe forandring for producenter ude i verden, så er jeg også drevet af at skabe nogle gode arbejdspladser, hvor medarbejderne trives, hvor vi skaber, i fællesskab, nogle gode, solide resultater, hvor der er højt til loftet, hvor der er stor tillid, og hvor vi også har det sjovt sammen. Jeg synes, jeg lykkes, når jeg kan se, at mine medarbejdere lykkes, og vi lykkes i fællesskab,” fortæller hun.

De omfattende ændringer påvirker alle aspekter af vores dagligdag og kan skabe usikkerhed blandt medarbejderne. Derfor er motivation afgørende, og ifølge Camilla Erika Lerberg er der i dag større fokus på individuelle behov og evnen til at imødekomme den enkelte medarbejder.

I dag er det vigtigt at investere ekstra tid i at forstå og navigere i de mange mærkningsordninger på markedet. Dette kræver, at vi aktivt tager stilling til vores forbrug, undersøger produkterne og følger tendenserne. Ifølge Camilla Erika Lerberg kan vi betragte denne proces som et personligt projekt, hvor vi bliver klogere på, hvordan man kan forbruge sig til en bedre verden. Ved at tage bevidste valg omkring vores forbrug kan vi bidrage til en bæredygtig omstilling og være med til at gøre en konkret forskel.

Få besked når næste afsnit er klar

Giv os dine oplysninger, så vil du være en af de første der får besked, når næste afsnit af DET BRÆNDER JEG FOR er klar.

Du bliver ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, når du skriver dig op her.