Det kan være svært at forestille sig, hvordan leg kan spille en vigtig og værdifuld rolle, når man skal innovere og designe nye produkter og løsninger. Men når man arbejder med design og designtænkning, kan legen og kreativiteten være nøglen til at udvikle bæredygtige og innovative løsninger. Det og meget andet fortæller Pia Viuff Schytz, Seniordesigner og Study Assistant Professor ved Designskolen i Kolding, i dette afsnit af DET BRÆNDER JEG FOR.

Find Det brænder jeg for her

I sit arbejde fokuserer Pia Viuff Schytz på at udvikle produkter og løsninger, der gør hverdagen lettere og mere meningsfuld for mennesker. Blandt andet gennem “design for leg,” som er en hjørnesten i hendes praksis. Dette begreb omfavner leg, kreativitet og innovation, og Pia Viuff Schytz er en aktiv deltager i laboratoriet ‘design for play’ på Designskolen, hvor hun sammen med sine kolleger udforsker denne spændende tilgang til design. Senest har hun skrevet og designet en pop-up bog om den erfaring og viden, der er udviklet i projektet Play User Lab.

Pia Viuff Schytz insisterer på, at leg og designtænkning som strategi ikke kun er for professionelle designere. Hun opfordrer alle til at omfavne leg som en måde at løse komplekse problemer på og udforske nye veje. Det kræver et rum, hvor fejl er tilladt, og hvor vi kan lære af dem. Fordi tværfagligt samarbejde og ydmyghed over for det ukendte er netop nøglen til succes inden for designtænkning.

“For mig handler design om at skabe dybt meningsfulde oplevelser. Det kræver, at vi virkelig forstår, hvad brugerne har brug for, og det indebærer en dyb indsigt og empati,” forklarer Pia Viuff Schytz og fremhæver vigtigheden af designtænkning som fundamentet for deres arbejde på Designskolen. Hun ser leg som en central kilde til kreativitet og betoner, at leg er afgørende for innovation:

“Leg åbner sindene og giver os mulighed for at udforske nye idéer. Det er en kreativ proces, der hjælper med at generere forskellige koncepter og prototyper,”

⸻ Pia Viuff Schytz

Designtænkning indebærer også samarbejde på tværs af discipliner. Pia Viuff Schytz bemærker, at de ofte bliver inviteret til projekter, hvor virksomheder søger nye perspektiver og udfordringer. Her er det netop deres visuelle tilgang og deres vilje til at lege, som beriger samarbejdet og spiller en afgørende rolle i at definere projektets retning og de produkter og løsninger, som i sidste ende udspringer af forløbene.

“Designtænkning handler om at udfordre vores tankesæt og udforske mulige fremtidige koncepter og prototyper med brugere og andre interessenter, der kan bidrage med hverdagsrelevante perspektiver, som designere ikke har indblik i. Det er vigtigt at anerkende, at processen ikke kan forudsiges 100 %, og at visuelle redskaber spiller en afgørende rolle,”

⸻ Pia Viuff Schytz

Pia Viuff Schytz’ ord opfordrer os til at omfavne kreativitet, leg og det ukendte som vigtige elementer i vores egne projekter og arbejdsområder. Leg er ikke kun sjov; det er en kraftfuld katalysator for innovation, der kan hjælpe os med at forme en lysere fremtid.

Få besked når næste afsnit er klar

Giv os dine oplysninger, så vil du være en af de første der får besked, når næste afsnit af DET BRÆNDER JEG FOR er klar.

Du bliver ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, når du skriver dig op her.