illustration af målgrupper på facebook

SEO (søgemaskineoptimering) | Sådan kan du ranke bedre

SEO (søgemaskineoptimering) — Vejen til bedre placeringer i søgeresultaterne

Søgemaskineoptimering, eller på engelsk search engine optimization, øger dine chancer for at ligge i toppen af søgeresultaterne, når folk søger på Google. Det er et værdifuldt sted at være, da det som oftest er top placeringerne, der løber af med trafikken.

Først en sejlivet SEO vittighed

Her kommer den: Hvor gemmer man bedst et lig? På side to af Google. Ba dum tss… Men der er noget om snakken. Surfer du rundt på nettet, vil du støde på, at et sted mellem 70-95 % af Googles brugere aldrig besøger side to. Så hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om at vinde brugernes klik, er det nærmest altafgørende at ligge på side 1. Men her er der virkelig også rift om opmærksomheden.

Så hvad er søgemaskineoptimering egentlig?

Når du søger på Google, får du vist en række resultater, som Google vurderer vil hjælpe dig. Hvad Google viser dig, afhænger af hvilke ord du har brugt, og baseret på det rangerer Googles algoritme resultaterne ud fra, hvad der er mest relevant i forhold til netop din søgning.

SEO handler i høj grad om at opbygge, strukturere og skrive indhold på en måde, som Google på den ene side kan forstå og på den anden side imødekommer det, brugere søger efter. Jo bedre Google forstår, hvad en given side handler om, og i hvilken kontekst indholdet er skrevet, jo større er chancen for, at det belønnes med en god placering. Googles ambition er til enhver tid at servere det bedste svar til en brugers søgning.

Søgeord og intention

Der var en gang, hvor SEO “bare” handlede om at skrive sine søgeord (keywords på engelsk) ind på en side så mange gange som overhovedet muligt. For så forstod Google jo, hvad siden handlede om? Det virkede engang, men i dag skal der mere til. Nu handler det mere om intentionen bag en søgning, frem for søgeordet alene og antallet af gange, det står skrevet. Indholdet skal skrives til mennesker og ikke robotter. Behovet skal dækkes og indholdet skal være fyldestgørende.

Sådan ranker du bedre på Google

(og andre søgemaskiner)

Find relevante søgeord med en søgeordsanalyse

Vi ser ofte, at virksomheder har lavet en masse content uden at have undersøgt, hvad deres målgruppe egentlig søger efter. Det har den uheldige konsekvens, at deres indhold aldrig ser dagens lys i Googles søgeresultater, hvis målgruppen bruger andre ord. Så hvilke sider skal man have indhold om, og hvad pokker skal man egentlig skrive? Det kan en søgeordsanalyse hjælpe med at afklare. En søgeordsanalyse vil bl.a. afsløre:

 • Hvad folk søger efter
 • Hvor ofte der bliver søgt på det
 • Hvor hård konkurrencen er på søgningerne
 • Hvad intentionen er bag hver søgning

De ting bør være udgangspunktet for det indhold, der skal laves. Tid er ofte en begrænset ressource, og derfor er det en god idé at lave en handlingsplan for de søgeord (keywords), der er værd at jagte. Herefter er prioritering vigtigt. Det handler om at prioritere dem, der rent faktisk kan give værdi og føre til forretning. Nogle søgninger er ekstremt konkurrenceprægede, og hvis man ikke er en etableret spiller på markedet, kan det være noget nær umuligt at komme til tops. Her kan man med fordel supplere med Google search ads kampagner og derigennem betale sig fra at ligge i toppen i stedet.

Lav kvalitetsindhold, der matcher målgruppens intention

Relevant kvalitetsindhold er nøglen til at ‘ranke’ på Google. Det er utrolig vigtigt, at indholdet stemmer overens med intentionen bag søgningen. Tænk derfor: “Hvad ønsker vedkommende at opnå med sin søgning?”. Der er generelt fire hovedtyper af søgeintention: navigationsorienteret, informationsorienteret, kommerciel og transaktionel.

Navigationsorienteret

Brugeren leder efter en specifik side eller et brand. For eksempel kan søgeord som “facebook login” eller “tandlæge kontakt” indikere, at brugeren direkte vil navigere til disse sider.

Informationsorienteret

Her søger brugeren information om et bestemt emne. Søgeord som “hvordan afkalker jeg min kaffemaskine” og “hvordan laver man økologisk kattemad”, er typiske for denne kategori, hvor målet er at lære noget nyt.

Kommerciel

I denne kategori ønsker brugeren at undersøge produkter eller tjenester før et potentielt køb. Eksempler på kommercielle søgeord kunne være “bedste fiskeolier” eller “anmeldelser af Purina økologisk kattemad”.

Transaktionel

Brugeren er klar til at foretage en handling, såsom at købe noget. Transaktionelle søgeord som “køb yogamåtte” eller “få et forsikringstilbud” viser en intention om at fuldføre en transaktion eller tage en beslutning baseret på søgningen.

For at skabe effektivt SEO-indhold er det vigtigt at analysere og forstå intentionerne, så du kan tilpasse dit indhold til at imødekomme brugernes behov og intentioner. Google anbefaler at skabe indhold, der er hjælpsomt, brugbart og skrevet til mennesker frem for søgemaskiner. Indhold skal være originalt, hjælpsomt for læserne og demonstrere erfaring, ekspertise, autoritet og pålidelighed (E-E-A-T).

Fordi indholdet først og fremmest skal skrives til mennesker, skal teksten være naturlig at læse og kun indeholde søgeord, hvor det giver mening. Med det in mente kan du skabe indhold, der tilfredsstiller både mennesker og søgemaskiner.

Følg on-page SEO best practices

Med de vigtigste søgeord kortlagte er on-page SEO næste trin. Det er velsagtens den mest elementære komponent i søgemaskineoptimering. Det handler i al sin enkelthed om at strukturere sin side, så Google, og hvilken som helst anden søgemaskine for den sags skyld, lettere kan gennemskue indholdet. Dels dét og dels er det også nemmere for besøgende på din hjemmeside at navigere i indholdet, hvis der er orden i penalhuset og den rigtige struktur følges. Man ryger sjældent til tops alene fordi man nailer on-page SEO, men man kommer altså bagud på point, hvis man ikke gør. Herunder er de ting, du bør have styr på.

Sidetitel

Sidetitlen er ikke direkte synlig på siden, men søgemaskinerne læser det, og det vises både i søgeresultaterne og i din browsers fane. Sidetitlen er en bekræftet “ranking factor”. Det betyder, at den spiller en direkte rolle ift., hvor højt Google ‘ranker’ siden. Derfor er det vigtigt at inkludere det ønskede søgeord fra søgeordsanalysen. En god praksis er desuden at placere søgeordet i begyndelsen af sidetitlen, selvom sætningen gerne skal være naturlig. Titel tags bør være mellem 50-60 tegn for at undgå, at Google afkorter dem i søgeresultaterne.

Meta beskrivelse

Meta beskrivelsen giver en kort opsummering af, hvad en side handler om og vises i søgeresultaterne under titel tag’et. Selvom meta beskrivelser ikke direkte påvirker ranking, kan de forbedre klikraten (CTR), hvis din side dukker op på en søgning. Det er bedst at holde meta beskrivelser under 155 tegn for at sikre, de ikke bliver afkortet i Googles søgeresultater.

URL

Det er vigtigt at inkludere det ønskede nøgleord i URL’en, da det angiver sidens indhold for brugere. URL’er er også en mindre ranking faktor for Google. Undgå for lange eller komplekse URL’er, da de kan være svære at læse og ser mindre tiltalende ud.

H1

Den første overskrift på en side bør være en H1-overskrift. Det er det header-tag med højest værdi, og der bør kun bruges én per side. Skriv gerne overskriften, så den hænger sammen med og supplerer sidetitlen.

Underoverskrifter

Underoverskrifter (H2, H3 osv.) indikerer forskellige sektioner af indholdet under den primære overskrift. De hjælper med at strukturere indholdet og gør det lettere for både Google og læsere at forstå og navigere i teksten. Overvej at inkludere primære og sekundære nøgleord i nogle af dine underoverskrifter, hvor det giver mening. Det kan bidrage til, at siden ‘ranker’ på flere søgeord. Især ‘long-tail’ søgeord er gode at flette ind. Det er typisk længere og specifikke søgninger, der ikke er så høj volumen på. Til gengæld kan besøg på de her søgeord være af høj værdi, fordi de er meget kvalificerede.

Alt tekster

Alt tekster giver søgemaskiner information om de billeder, du har på dine sider. De gør, at personer, der bruger skærmlæsere, kan forstå, hvad billederne formidler. Samtidig er det alt-teksten, som trækkes frem, når Google skal vise billederesultater.

Interne links

Links fra andre sider på dit website til den nye side kan forbedre dens ranking. De links er nemlig med til at give søgemaskinerne noget kontekst til siden og fortæller desuden, at du har andre relaterede sider. Det er med til at opbygge autoritet. Samtidig er det også nemmere for besøgende at navigere i dit site. Brug relevante ankertekster for at gøre det klart for både søgemaskiner og brugere, hvad den linkede side handler om.

Eksterne links

Links fra dit website til andre websites kan være nyttige, når du vil understøtte fakta eller påstande i dit indhold. Ved at tilføje eksterne links til relevante, højkvalitets og autoritative kilder, kan du forbedre brugeroplevelsen og opbygge tillid.

Schema

Schema er en form for struktureret data, der hjælper søgemaskiner med bedre at forstå informationen på dine websider. Du kan bruge schema til at fortælle Google specifikke detaljer, såsom dit indholds hovedemne, nævnte ting eller enheder, din virksomheds navn, adresse, telefonnummer, produkter eller tjenester, du tilbyder. Google kan bruge denne information til at fremhæve dit indhold i søgeresultaterne gennem ‘rich snippets’.

SEO og AI

AI er et værdifuldt redskab og kan eksempelvis bruges til at producere produkttekster i massevis, så hver produktside har de bedste forudsætninger for at ‘ranke’ godt i søgemaskinerne. Det har vi hjulpet Toprent med. En opgave, der uden AI ville have været enormt tidskrævende.

Læs casen

Opbyg et solidt teknisk SEO fundament

Teknisk SEO er rygraden i arbejdet med SEO og har bl.a. til formål at sikre, at websitet kan ‘crawles’ og indekseres i søgemaskinerne. Derudover, at websitet har de bedste forudsætninger for at kunne ranke godt, hvor brugervenlighed og hastighed er vigtige elementer. Her er nogle af de vigtigste elementer i et godt teknisk fundament.

En SEO-venlig sidestruktur

Strukturen fortæller søgemaskinerne, hvordan et website hænger sammen, og hvordan emnerne relaterer til hinanden. Et godt udgangspunkt er, at jo dybere en side ligger i strukturen, jo mindre værdi bliver den tillagt. Derfor er det vigtigt, at alle sider er nemme at finde med så få klik som muligt. En velorganiseret sidestruktur består derfor af så få undersider som muligt.

Intern linkbuilding

Intern linkbuilding handler om at skabe links inden for sit website, der forbinder en side med en anden på samme domæne. Det er en vital del af SEO, da det hjælper med at guide besøgende gennem websitet, forbedrer websitets navigation og distribuerer sideautoritet på tværs af forskellige sider. Dette kan ikke blot forbedre brugeroplevelsen, men også hjælpe søgemaskinernes crawlers med at forstå strukturen og indholdets hierarki på dit site, hvilket kan forstærke, hver sides chance for at rangere højere i søgemaskineresultaterne.

Undgå forældreløse sider

Sider uden interne links kaldes forældreløse sider. De er både svære for brugere og søgemaskinernes crawlere at finde, og derfor ‘ranker’ de typisk meget ringe. Sørg derfor altid for at have links til alle sider, så de let kan findes og indekseres.

Fjern døde sider

Døde sider er sider, der tidligere fandtes, men som ikke længere gør. Når besøgende forsøger at tilgå disse ikke-eksisterende sider på dit website, vil de møde en tom side eller en side med en fejlmeddelelse. Links til disse sider kaldes også ‘broken links’.

Redirects

Når en besøgende sendes til en anden side end den forventede, kaldes det et redirect. De kan være nyttige, for eksempel hvis en sides URL er ændret, og brugeren skal ledes til den nye URL. Men hvis omdirigeringer ikke fungerer korrekt eller er sat forkert op, kan det hindre både mennesker og søgemaskiner i at tilgå dit indhold.

Skab en god brugeroplevelse

En dårlig brugeroplevelse kan omfatte langsom sidehastighed, påtrængende pop-ups, som er svære at lukke og webdesign, der ikke er optimeret til alle skærmstørrelser, er nogle af de ting, som kan give besøgende en dårlig brugeroplevelse. Sidehastighed er især vigtigt og er en direkte ranking faktor.

Duplikeret indhold

Identiske sider og sider, der minder meget om hinanden, kan vurderes som duplikeret indhold. Det kan føre til dårlig organisk performance og forvirring hos søgemaskinerne omkring, hvilken version, der er den mest relevante at vise. Derfor bør hver side have unikt indhold, særligt ift. sidetitler.

Forbedr websitets hastighed

At websitet indlæses hurtigt giver besøgende en god oplevelse og øger dine chancer for at rangere højt i søgemaskinerne. Google benytter et sæt målepunkter, kendt som Core Web Vitals, til at vurdere en sides performance. For at finde ud af, hvordan du kan optimere din sides hastighed, kan du anvende Googles PageSpeed Insights-værktøj. Blandt de vurderede målepunkter er:

 • Largest Contentful Paint (LCP): Tiden det tager for det største indholdselement på siden at indlæses.
 • First Input Delay (FID): Tiden fra en bruger foretager en handling, til websiden reagerer. Denne vil blive erstattet af Interaction to Next Paint (INP) i 2024.
 • Cumulative Layout Shift (CLS): Måler hvor meget layoutet flytter sig, mens siden indlæses.

Ovenstående punkter er ret tekniske og kræver sandsynligvis assistance fra en udvikler. Der er dog også en række knapt så tekniske ting, som øger websitets hastighed. Det dækker bl.a.:

 • Opgradering af webhosting
 • Kompression af billeder
 • Forsinket indlæsning af ubrugt kode, indtil det er nødvendigt

Off-page SEO

Off-page SEO dækker over aktiviteter uden for dit eget website, som kan bidrage til bedre placeringer i søgeresultaterne. Et godt eksempel på off-page SEO er backlinks, som også er en direkte ranking faktor. Backlinks kan dog være svære at opnå på redelig vis. Som udgangspunkt skal links nemlig erhverves naturligt og med udgangspunkt i, at dem, der linker, har fundet så meget værdi i din side, at de gerne vil henvise andre ind til siden. Sådan en henvisning er et kvalitetsstempel over for Google og bidrager med autoritet til siden. Virkeligheden er bare, at mange køber sig til links og på den måde bygger autoritet op på sin side. Problemet er bare, at det bryder Googles retningslinjer.

Derfor er den rigtige måde at arbejde med det på at række ud til websites, som man gerne vil have links fra og forhøre sig om mulighederne for det. Det kaldes også outreach. Typisk fungerer det sådan, at man kan blive nævnt i en artikel eller klumme, hvor man fx bidrager med udtalelser, citater eller ligefrem har skrevet et indlæg.

For at starte en ‘outreach-kampagne’ kan du bruge linkopbygningsværktøjer til at identificere potentielle websider, du kan kontakte for backlinks. Du skal vurdere disse potentielle links efter forskellige kriterier som domænetype, autoritetsscore og en vurdering af, hvor værdifuldt og let linket er at opnå.

Når du har fundet egnede websider, kan du kontakte dem direkte for at anmode om et link.

Andre metoder til at opnå backlinks inkluderer:

 • Redaktionelle omtaler: At blive fremhævet i en artikel eller klumme.
 • Gæsteartikler: At skrive en artikel for et andet website.
 • Opbygning af links via defekte links: At finde defekte links på andre websites og tilbyde dem et alternativ, der linker til dit site.
 • Ulinkede omtaler: At finde omtaler af din virksomhed eller dit brand uden links på en webside og bede dem om at inkludere et link.
 • Presseudsendelser: At blive citeret af en journalist og få et link med.

Vil du opnå mere synlighed med SEO?

Artiklen her har forhåbentlig givet et indblik i de grundlæggende principper og strategier inden for SEO. Fra vigtigheden af at rangere højt i Google’s søgeresultater, forståelsen af søgeintentioner, til betydningen af on-page og off-page SEO, samt teknisk SEO’s rolle i at forbedre en solid organisk tilstedeværelse i søgeresultaterne.

Effektiv SEO kræver en dybdegående forståelse af mange forskellige elementer og konstant tilpasning til Googles skiftende algoritmer. Hvis du føler dig overvældet af SEO’s kompleksitet eller simpelthen ønsker at forbedre din virksomheds online synlighed, er det her, vi kommer ind i billedet. Kontakt os i dag og lad os sammen få jer top tops i søgemaskinerne.

Martin Bønløkke Lindved, Digital marketing konsulent.

Martin Bønløkke Lindved

mli@kleangroup.dk

Emil Elert Christensen, Digital marketing konsulent, Klean Group

Emil Elert Christensen

emil@kleangroup.dk


marketingstrategi

Marketingstrategien - din vej til en konkurrencefordel

Marketingstrategi

I dag, hvor digitale trends og teknologier udvikler sig hurtigere end nogensinde, er det afgørende for virksomheder at have en klar marketingstrategi, der ikke bare følger med tiden – men forudser den.

Fra 2023 til 2024 har vi, takket være AI, set et betydeligt skifte i evnen til at tilpasse og anvende nye værktøjer til afgørende fordel for din virksomheds succes.

AI’s rolle i din digitale marketingstrategi

AI har revolutioneret mange aspekter af den måde, vi driver forretning på, og marketing er ingen undtagelse. Med de mange forskellige anvendelsesmuligheder, har AI gjort det muligt for marketingspecialister at forstå og engagere sig med deres målgrupper på overskuelig vis. 

 

Når vi snakker indholdsgenerering, bliver AI-værktøjer stadig bedre til at generere og optimere SEO-venligt indhold. AI-værktøjer som Natural Language Processing (NLP) og machine learning algoritmer kan nu assistere med at skabe velinformeret og relevant indhold, der ikke alene appellerer til læserne, men også forbedrer en websides placering i søgemaskinerne. Det er dog vigtigt at huske det menneskelige touch, når vi bruger AI til indholdsgenerering, da du først får det fulde udbytte i søgemaskinerne, når du inkluderer mennesket i processen.
Med de rigtige prompts kan du med AI endda få forslag til nøgleord, meta tags og ekstra indholdsbidder, som er både informative og engagerende for brugeren. 

 

Med AI’s fortsatte udvikling vil marketingstrategier blive mere intuitive, mere præcise og mere omkostningseffektive, hvilket giver virksomheder en afgørende konkurrencefordel i deres bestræbelser på at tiltrække og fastholde kunder. 

Mens vi bevæger os fremad, er det afgørende for virksomheder at holde sig ajour med AI’s udvikling og integrere disse værktøjer i deres marketingstrategier, for på den måde at forblive konkurrencedygtige i en digitalt drevet verden. 

USP'er som konkurrencefordel

 • Brug jeres unique selling points til at vinde markedsdele

Content Marketing

 • Lad content marketing få en central rolle i jeres marketingstrategi.

Podcast

 • Brug podcast til at etablere jer som Thought Leader inden for jeres felt.

AI

 • Integrer AI-værktøjer som en del af jeres marketingstrategi og forbliv konkurrencedygtig i en digitalt drevet verden. 

SEO

 • Vær relevant og lav content i høj kvalitet. Hvis du hjælper dine brugere, hjælper det dig på bundlinjen på den lange bane.

Email Marketing

 • Kom igang med email marketing i dag. Skab leads og vækst din forretning. 

Content marketing strategi 

Content marketing er ikke længere blot en sideaktivitet – det er kernen i en effektiv digital tilstedeværelse. Ved at tilbyde værdifuldt indhold, opbygger du tillid og etablerer et værdifuldt forhold til dine potentielle kunder. Uanset hvilket produkt du tilbyder, vil content marketing være en effektiv spiller for virksomheden. Ved at hjælpe og oplyse dine brugere optimalt, vil du på den lange bane kunne konvertere og fastholde kunder i endnu højere grad. 

Content marketing og SEO 

Du skal tænke content marketing og søgemaskineoptimering (SEO) sammen som to sider af samme mønt. Deres synergi er afgørende for at skabe en stærk online tilstedeværelse og drive trafik til din hjemmeside. 

 

Kernen i denne synergi ligger i kvaliteten og relevansen af det indhold, du producerer. Engagerende, værdifuldt og informativt indhold, der hjælper din målgruppe, øger ikke kun brugernes tid på siden, men forbedrer også de signaler, der er vigtige for søgemaskinernes rangordninger. Indhold af høj kvalitet tiltaler både læsere og søgemaskiner, hvilket fører til bedre placeringer og øget synlighed. 

 

Værdifuldt indhold opmuntrer andre til at linke tilbage til din side, hvilket øger din websides autoritet og forbedrer dine chancer for at rangere højt i søgemaskinerne. Du skal se et link som en anbefaling, så hver gang du får et link til din hjemmeside, ser søgemaskinerne dette som en anbefaling af dit indhold. Det er derfor vigtigt, at du udtænker en stærk strategi til udgivelse af dit indhold, så brugerne ser det enten via egne søgninger, eller gennem betalt annoncering. På den måde får du dit indhold skubbet ud til målgruppen, og kan indtjene værdifulde links til dit website.  

 

For at måle effektiviteten af dit indhold, er det vigtigt at vide hvor meget trafik, engagement og konvertering, der kommer fra den organiske trafik. Analyseværktøjer såsom Google Search Console og webanalyseværktøjer kan hjælpe dig med at spore disse ‘metrics’ og give indsigt i, hvordan du kan finjustere din strategi for bedre resultater. 

 

Det er vigtigt for enhver virksomhed at integrere content marketing og SEO i den overordnede strategiske plan fra starten. En sammenhængende tilgang sikrer, at dit indhold ikke bare tiltrækker besøgende, men også bidrager til at nå virksomhedens bredere mål.  

marketingstrategi

Podcasting som en marketingkanal 

Podcasting har vundet terræn som et kraftfuldt værktøj til at bygge relationer. Det er ikke noget nyt, og der er allerede en del virksomheder, der bruger det.
Til gengæld kan du i 2024 tilføje et ekstra element med video podcast, hvor du lettere kan fange og holde på publikums opmærksomhed. Derudover er der gode muligheder for at bruge videopodcast, både gennem egne værktøjer, men også gennem sociale medier som LinkedIn og Facebook. 
 

Udover, at du kan tage relevante emner op i løbet af året, så kan AI desuden hjælpe dig med at udvælge emner og skabe indhold, der resonerer med din målgruppe og etablerer dig som en ‘thought leader’ inden for din niche. 

Det brænder jeg for

Klean Group har deres egen podcast, hvor vi inviterer personer ind, der fortæller hvad de brænder for både professionelt og i deres private liv.

Bliv klogere på podcasten her

Brug sociale medier til at markedsføre dit brand 

Sociale medier er stedet, hvor dit brand kan vise sin menneskelige side og connecte med målgruppen, som traditionel marketing aldrig kunne. De korte, fængende videoer, der dominerer platforme som Instagram, TikTok og YouTube, bør være en del af din 2024 marketingstrategi. Mange virksomheder har i 2023 haft succes med at bruge disse kanaler til at prøve nogle ting af og vise nogle sider af sig selv, som de ikke har kunnet før.  

Email marketing og lead generation 

Email marketing fortsætter med at være en af de mest direkte og konverteringsrige metoder til at nå ud til dine kunder. Email marketing skal have en stor plads i din marketingstrategi. Udover, at du skal fokusere på nuværende subscribers, skal du bruge kreative lead magneter, der giver dig nye subscribers, som du kan varme op.   

Betalte marketingindsatser 

Du må ikke glemme den betalte annoncering. Det er stadig et vigtigt punkt i din jagt på konverteringer. Der er meget du skal have styr på, så du skal tænke over, hvilke platforme, du vil bruge og så have 100 % fokus på de kanaler.
Når I har fundet jeres kanaler, og jeres annoncer er sat op til at ramme alle led i jeres salgstragt, så kan I trygt gå videre til det næste punkt i jeres marketingstrategi. Dog er det vigtigt, hele tiden at analysere på det data, der kommer ind. Det kunne for eksempel være ved hjælp af dashboards.  

Vil du have sparring på din marketingstrategi?

Tøv ikke med at kontakte Jacob, som er vores Director of Digital Marketing. Han kan helt sikkert hjælpe med nye perspektiver på jeres marketingstrategi

Jacob Bredvig Larsen

+45 22 58 05 68

jacob@kleangroup.dk


illustration af målgrupper på facebook

Facebook annoncering: Sådan får du succes

Facebook annoncering

I en verden hvor digital tilstedeværelse er afgørende for de fleste, er Facebook annoncering et must for at realisere din virksomheds fulde potentiale.

Med 59% af danskerene på platformen dagligt (DR’s Medieudviklingen 2023), kan du med stor sandsynlighed ramme netop din målgruppe og skabe resultater på både kort og lang sigt. Her udfolder vi nogle af de mange facetter af annoncering på Facebook, og hvordan du kan vækste din forretning på platformen.

Find ud af hvad du vil opnå og vælg den rigtige kampagnemålsætning

Metas annonceplatform tilbyder 6 forskellige kampagnemålsætninger. Der er klare fordele og ulemper ved dem alle, idet ingen af dem kan levere på alle fronter. Derfor er det vigtigt at afstemme sine forventninger, inden man går i gang, så man ikke bruger penge på at skaffe resultater, man ikke går op i. Her er de forskellige kampagnemålsætninger og det, de er bedst til.

Kendskab

 • Rækkevidde — nå flest mulige brugere
 • Kendskab til brand — nå brugere, der med størst sandsynlighed vil huske dit brand
 • Video visninger — nå brugere som er mest interesserede i din video

Trafik

 • Klik på link — nå brugere som er mest tilbøjelige til at klikke på annoncen
 • Visninger af landingsside — nå brugere som er mest tilbøjelige til at indlæse din landingsside

Interaktion

 • Opslags interaktion — reaktioner, kommentarer, delinger
 • Messenger — starte chat

Leads

 • Lynformularer — indsamling af brugeres oplysninger. Typisk for at få adgang til gated-indhold

Promovering af app

 • Appinstallationer — sende trafik til appstore og Google play
 • Apphændelser — få folk til at foretage bestemte hændelser i app

Salg

 • Konverteringer — salg og andre hændelser på websitet, fx “tilføj til kurv”

Find de rette målgrupper

Metas algoritme samler dagligt store mængder data om, hvad deres brugere interesserer sig for. Det er deres eksistensgrundlag. Hvis ikke de er i stand til at servere indhold, som deres brugere finder relevant, vil ingen bruge platformen. Så enkelt er det. Som annoncør betyder det, at der er mange muligheder for at ramme vores målgruppe(r). Men det betyder også, at man hurtigt kan bruge penge på målgrupper, som ikke genererer de resultater, du ønsker. Derfor er kunsten at få testet forskellige målgrupper af for at finde ud af, hvor man får bedst resultater. Hvad der virker for én virksomhed, virker ikke nødvendigvis for en anden.

Interessebaserede målgrupper

Når du opretter en annonce, har du mulighed for at vælge interesser, som er relevante i forhold til det, du tilbyder. Sælger du eksempelvis outdoor-tøj, kan du målrette brugere med interesse for friluftsliv og udendørsaktiviteter. På den måde kan du ramme brugere, der med højere sandsynlighed vil interagere med dine annoncer. Og med den viden om, hvad de interesserer sig for, kan du også med fordel bruge det til at udforme dit billed- og videomateriale og dine annoncetekster, så det taler direkte til deres behov, ønsker og drømme.

 

Databaserede målgrupper

I takt med at du annoncerer på Metas platforme, laver organiske opslag og generelt får folk til at interagere med dit brand, kan du bygge målgrupper på baggrund af det. Det er smart, fordi at Meta på den måde kan finde brugere, som minder om dem, der har gjort det, du gerne vil have. Det kunne eksempelvis være folk, som har tilmeldt sig dit nyhedsbrev eller foretaget et køb.

 

Retargeting

De færreste slår til første gang de ser et tilbud. Derfor er retargeting et effektivt greb og et must i ethvert digitalt marketing setup. Retargeting går ganske enkelt ud på at målrette brugere, som tidligere har interageret med din virksomhed. Det kunne fx være brugere som har liket, kommenteret eller delt dine opslag eller besøgende på din hjemmeside. Mens det er fint at målrette bredt i toppen af markedsføringstragten for at få volumen på sin eksponering, er det altså også nødvendigt at bearbejde folk, der tidligere har vist interesse.

illustration af målgrupper på facebook

Test budskaber for optimal performance

Med god målretning kan man opnå meget, men magien opstår først virkelig, når man samtidig formår at servere budskaber, der virkelig ræsonnerer hos målgruppen. Derfor er kunsten også at teste sine budskaber. Kun sådan kan du blive klogere på, hvad der virker. Forskellen i performance kan være dramatisk, og vi har ofte set, at performance kan være mange gange bedre i én annonce frem for en anden. Så hvis du er seriøs omkring dit annoncebudget og vil maksimere afkastet af din investering, er trinnet her måske den allervigtigste opgave. 

Meta tilbyder gode muligheder for at opstille splittests, hvor målgrupper bliver opdelt for at give dig testsvar med størst mulig sikkerhed. Disse formelle splittests er klart måden af få mest entydige svar på sine tests. Men det kan også være en anelse langsommeligt og manuelt krævende. Derfor er der også modeller for at teste content af på anden og mere uformel vis. Vi anbefaler til enhver tid at teste én ting ad gangen og at gøre det løbende. Hvis du tester flere ting på én gang, vil du aldrig være helt sikker på, hvad der gør forskellen. Ideelt set skal alt testes. Annoncetekster, overskrifter og tekst i billed/videomateriale. Det er den kontinuerlige optimering, der for alvor skaber resultaterne.

 

Opsæt tracking for at guide algoritmen

For at få det meste ud af Facebook ads, bør man også installere den såkaldte Facebook pixel. Det er et lille stykke kode, som indsættes på websitet for at spore besøgendes adfærd. Det er naturligvis vigtigt, at trackingen kun skyder af, når folk har afgivet marketing samtykke, så GDPR overholdes. Sporingen er altafgørende, hvis formålet med annonceringen er at få brugere til at udføre bestemte handlinger på websitet. Hver gang pixelen registrerer dine ønskede hændelser, bliver algoritmen nemlig klogere på, hvilke brugere den bør målrette fremadrettet. Idéelt set skal Meta bruge 50 konverteringer på en uge for optimal læring, men mindre kan også gøre det. 

Uden sporingen vil Facebook kun vide, hvem den skal vise annoncerne til for at få folk til at klikke, men den vil ikke vide, hvem der rent faktisk konverterer. Ultimativt betyder det, at hvis ikke trackingen er på plads, så bliver ens cpa (cost per acquisition) markant dyrere. Desuden vil man ikke være i stand til at oprette de databaserede målgrupper baseret på web-besøgende, som nævnt ovenfor.

Klean Group er digital marketingpartner for REMA 1000 Danmark.

Meget mere digital markedsføring

Siden 2021 har Klean Group været fast digital marketingpartner for REMA 1000 Danmark og løser kontinuerligt opgaver som digital annoncering, SEO og community management.

Læs mere

Få indblik i data

Hvor effektiv er annoncering på facebook? Det kan data i kampagnerne hurtigt afsløre, hvis man ved, hvilke data man skal kigge på. Cpm, cpc, ctr og cpa — metrikker er der nok af. Og derfor handler det i høj grad om at fokusere på de rigtige. Især fordi mængden af data hænger uløseligt sammen med hvor højt budgettet er i en given kampagne. Og hvis budgettet eksempelvis ikke er højt nok til at få en passende mængde konverteringer ind, fx køb eller tilmeldinger til nyhedsbrev, så kan det blive nødvendigt at se på blødere konverteringspunkter højere oppe i tragten.

Hvad enten du kører kampagner med henblik på branding, leadgenerering eller konvertering, er det vigtigt at følge med i kampagnernes performance, så du får mest ud af pengene. Budgetter bør flyttes derhen, hvor der opnås best performance. Kreativer, der performer bedst, bør få mest i budget. Det giver sig selv, men det kræver en vis løbende monitorering. Meta er relativt god til at gøre det automatisk, men er ofte slem til at drage konklusioner for tidligt. Det udmønter sig af og til i, at langt størstedelen af budgettet bliver brugt på en bestemt målgruppe eller kreativ. Det er ikke altid optimalt.

 

Afsluttende bemærkning

Vedholdenhed og lyst til at eksperimentere er nøglen til succes med annoncering på Facebook. Der findes ikke en one-size-fits-all løsning. Det, der virker for én virksomhed, er ikke nødvendigvis effektivt for en anden. Men spring ud i det, studér resultaterne og lær af kampagnerne. Succesen venter for dem, der er villige til at lære og tilpasse.

Få hjælp til Facebook annoncering

Tøv ikke med at kontakte Emil, som er en af vores digitale marketing konsulenter. Han kan helt sikkert hjælpe dig og din virksomhed med at realisere potentialet på Metas platforme.

Emil Elert Christensen

+45 42 94 91 13

emil@kleangroup.dk

Digital marketing konsulent, Emil Elert

Emil klarer digital marketingopgaver for store og små kunder — BTB såvel som BTC.

Digital Marketing - styrk din digitale synlighed

Digital Marketing

Styrk din digitale synlighed med Digital Marketing, der driver relevant trafik til din hjemmeside og udvikler din forretning.

Digital marketing
Emil klarer digital marketingopgaver for store og små kunder — BTB såvel som BTC.

Du ved, dine kunder er til stede online, men ved du også, hvordan du får fat i dem? Det gør vi. Digital marketing er et værdifuldt værktøj til at skabe en stærk online tilstedeværelse, kommunikere med din målgruppe og ikke mindst øge salget.

Vi udvikler digital marketing, der er specifikt målrettet de personer, der er allermest tilbøjelige til at være interesserede i netop din virksomhed, dine produkter og dine services. Ved hjælp af dataanalyse kan vi identificere den helt rigtige målgruppe samt spore og måle resultater, så vi hele tiden kan finjustere og optimere din digitale indsats.

Med digital marketing tager vi din målgruppe i hånden og guider dem igennem den digitale kunderejse. På den måde sikrer vi en god kundeoplevelse samtidig med, at vi fører dem hele vejen gennem salgstragten.

Vil du også have strømlinet din digitale marketing, så den styrker din digitale synlighed? Vi hjælper dig gennem hele processen lige fra udvikling af strategi til produktion af indhold, annoncering og konvertering.

Ydelser

Med en stærk strategi kan du differentiere dig fra dine konkurrenter. Sammen identificerer vi de mest effektive marketingkanaler og skaber en digital marketingstrategi, der styrker dit brand og øger din ROI.

Sociale medier

Opbyg en stærk online tilstedeværelse og skab en solid relation til din målgruppe på de sociale medier. Vi skaber en skarp SoMe-strategi med blandt andet temahjul og årshjul og hjælper også med både planlægning og eksekvering af både organisk og annonceret indhold.

Google Ads

Google Ads er et effektivt værktøj til at skabe synlighed over for de rigtige personer – blandt andet dem, der aktivt viser interesse for dine produkter eller services.

De rigtige søgeord sikrer, at din virksomhed bliver fundet. SEO øger den organiske trafik og gør den digitale kunderejse nem for dine kunder. Vi leverer både søgeordsanalyse, monitorering og optimering af SEO-indsatsen. Læs mere om at arbejde med SEO her.

Gamification

Små digitale spil er en god måde at komme i kontakt med din målgruppe på. Med den rigtige brug af Gamification i din markedsføring kan du tiltrække nye kunder, engagere potentielle kunder samt genaktivere tidligere kunder.

E-mail Marketing

Skab stærke forbindelser og øg din indtjening med email marketing. Med en effektiv email marketingstrategi kan du udvikle gode forbindelser til dine kunder og øge din indtjening.

Dataanalyse

En stor fordel ved digital marketing er, at vi kan måle på alle indsatser, så vi ved, hvor mange eksponeringer, klik og konverteringer, vi får. Med dataanalyser skaber vi overblik over dine digitale indsatser, så vi hele tiden kan justere og optimere.

59% af danskerne besøger Facebook dagligt. Derfor kan du med stor sandsynlighed ramme din målgruppe på platformen og skabe resultater på både kort og lang sigt.

Lyder det interessant?

Kontakt Jacob Bredvig Larsen for en uforpligtende snak — vi kan helt sikkert hjælpe dig!

+45 22 28 05 68
jacob@kleangroup.dk